EN

WEDLOWSKI SUFLET CZEKOLADOWY

Puszysty na zewnątrz, płynny w środku...najlepiej smakuje z lodami waniliowymi bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Czas:

40 min

Porcje:

4-6

Trudność :

4
Kulinarny przelicznik mas

WEDLOWSKI SUFLET CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 300 g czekolady ciemnej do wypieków i polew E.Wedel
  • 40 g kakao E.Wedel
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 250 g jajek (5 jajek)
  • Masło do wysmarowania foremek
  • Ulubione lody (polecamy waniliowe)
  • Ulubione przetwory (do wyboru: maliny na winie, wiśnie na winie, pomarańcza z imbirem)

 

Sposób przyrządzania:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodać miękkie masło i utarte z cukrem żółtka, całość wymieszać i połączyć z przesianym kakao. Do masy dodać, delikatnie mieszając, ubitą pianę z białek i cukru.

Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować miękkim masłem, napełnić masą do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 8-10 minut w temperaturze 200-210°C.

Suflet podawać tuż po wyjęciu z piekarnika z ulubionymi lodami i przetworami.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Wiśnie na winie 200 g Wiśnie na winie 200 g