EN

MUS KAKAOWY

Błyskawiczny, lekki i puszysty deser „na zimno", wprost idealny na upalne dni. Świetnie smakuje z biszkoptami lub sezonowymi owocami.

Czas:

30 min

Porcje:

4-6

Trudność :

2
Kulinarny przelicznik mas

MUS KAKAOWY

Składniki:

  • 80 g kakao E.Wedel
  • 300 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 150 g jajek (3 jajka)
  • 40 ml rumu lub likieru pomarańczowego
  • 200 ml śmietanki 30-36%

 

Sposób przyrządzania:

Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać kakao z 200 g cukru kryształu, wymieszać. Dodać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Żółtka jaj ubić z 50 g cukru, białka jaj ubić z pozostałym cukrem (50 g) na sztywną pianę.

Do masy kakaowej dodać rum lub likier pomarańczowy a następnie ubite żółtka z cukrem, całość wymieszać. Dodać, delikatnie mieszając, ubitą pianę z białek i cukru.

Gotowy mus przełożyć do pucharków i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Podawać z biszkoptami lub sezonowymi owocami.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g