Kulinarny przelicznik mas

Wróć


Nie musisz mieć precyzyjnej wagi odliczającej masy poszczególnych składników. W celu ułatwienia przygotowywania przepisów załączamy przelicznik kuchenny z pomocą którego z łatwością odmierzysz potrzebne ilości przy użyciu dostępnych w każdej kuchni: szklanki, łyżki stołowej czy łyżeczki do herbaty.

 

PRODUKT SZKLANKA 250 ml ŁYŻKA 15 ml ŁYŻECZKA 5 ml
Bułka tarta

150 g

8 g

3 g

Cukier

240 g

14 g

5 g

Cukier puder

170 g

12 g

4 g

Cukier waniliowy

250 g

15 g

5 g

Dżem

300 g 

18 g

6 g

Kakao

130 g

8 g

3 g

Kasza manna

180 g

11 g

3,5 g

Kawa mielona

125 g

7,5 g 

2,5 g

Mak

160 g

10 g

3 g

Margaryna/ Masło

250 g

15 g

5 g

Mąka pszenna

170 g

10 g

3 g

Mąka żytnia

136 g

8 g

3 g

Mąka ziemniaczana

200 g

12 g

4 g

Miód

360 g

22 g

7 g

Mleko

250 g

15 g

5 g

Mleko zagęszczone

320 g

17,2 g

6,4 g

Olej

230 g

14 g

5 g

Orzechy laskowe mielone

250 g

15 g

5 g

Płatki owsiane

90 g

5,4 g

1,8 g

Proszek do pieczenia

-

10 g

3 g

Rodzynki

175 g

10,5 g

3,5 g

Ryż

225 g

13,5 g

4,5 g

Soda oczyszczona

260 g

15,5 g

5,15 g

Sól

300 g

19 g

6,5 g

Śmietana 18%

230 g

12 g

4 g

Śmietana kremówka 30%

260 g

15,6 g

5 g

Woda/ Wino

250 g

15 g

5 g

Żelatyna

170 g

10 g

3 g

Jaja

1 jajko (średniej wielkości) to 50 g

Drożdże

5 g drożdży suszonych to 10 g drożdży świeżych

 

Zamieszczone w tabeli dane są orientacyjne i rzeczywiste masy poszczególnych składników mogą zmieniać się w zależności od różnych czynników, np. wilgotności, wielkości cząstek, itp.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X